“A Scout smiles and whistles under all circumstances.”

- Robert Baden-Powell

Po úspěšném absolvování čekatelské zkoušky jste oprávněni se spoluúčastnit na vedení oddílu nebo vést jednotlivé krátkodobé akce se souhlasem a podle pokynů vůdce. ČZ ale není postačující kvalifikací k samostatnému vedení oddílu nebo tábora!

Uchazeči o čekatelskou zkoušku musí splňovat tyto podmínky: souhlas vedoucího střediska a vyjádření vůdce výchovné jednotky, ve které je uchazeč registrován

  • minimální věk 15 let
  • souhlas vedoucího střediska a vyjádření vůdce výchovné jednotky, ve které je uchazeč registrován
  • vyjádření lékaře o zdravotní způsobilosti pro práci s dětmi, jehož znění stanoví zpravodaj VRJ pro výchovu činovníků (ne starší než 12 měsíců, toto potvrzení se nevyžaduje u lékařů a profesionálních pedagogů)
  • čestné prohlášení o bezúhonnosti, jehož znění stanoví zpravodaj VRJ pro výchovu činovníků (čistý trestní rejstřík, není evidován z důvodu drogové závislosti atd.)

K čekatelské zkoušce se můžete dostat díky čekatelské lesní škole. Tu můžete absolvovat a v rámci kurzu skládat zkoušky (některé lesní školy mají zkoušku "zaintegrovanou" do kurzu a tak nemusíte psát testy) a nebo složit pouze zkoušku (bez absolvování kurzu) to však umožňuje velmi málo lesních škol.

Pokud v budoucnu neplánujete skládat vůdcovskou zkoušku, nevadí, na ČLK můžete jet za získáním zkušeností, nových přátelství, vědomostí a spoustu dalšího.

Jako případnou motivaci uvádím, že po úspěšném absolvování získáte čekatelský odznak, nášivku na šátek, nášivku kurzu, dále máte nárok na proplacení poloviny z částky kurzu (max. však 1000,- ročně)

Některé z kurzů:


Případné dotazy pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

(časem bude vytvořena databáze kurzů, které absolvovali členové našeho střediska a to včetně recenzí)